Doubtful sound och Gunns camp

Efter att ha lämnat Dunedin så började vi resan över ön från kust till kust. Målet några dagar fram var nå Milford Sound och åka båt i fjorden som är ett av världens underverk. Direkt när vi lämnade kusten och körde inåt landet så växlade terrängen och övergick i mer åker och jordbruksmark.

Terräng inåt landet, jordbruk och åkermark

Vi stannade första natten på vår långa färd i Manapuri vid Doubtful Sound som ligger strax söder om Te Anui. Campingplatsen var liten och genuin och bar namnet Possum Camp. Possum är en pungråtta som inte är särskilt uppskattad här för den äter upp massvis med fågelägg. På första promenaden hittade vi en död Possum, vi blev först lite ställda då djuret inte liknar något vi är vana vid.

Doubtful sound, fräcka effekter när fläckar av solljus och regnmoln möts
Doubtful sound i solnedgången

Precis nedanför campingen fanns det en riktigt fin sandstrand vilket var lite oväntat då sjön i övrigt mest verkade ha stenar längst kanten. Det fanns även en vildmarksgunga vilken prövades intensivt.

Vildmarksgungan

Nästa dag körde vi upp i bergen och upp emot Milford Sound. Mobiltäckningen försvann när vi passerade Te Anui och därefter var det ingen mottagning i två dygn. Det fanns inte heller någon stans att fylla på bränsle eller köpa mat så man fick proviantera innan man började köra vägen till Milford Sound vilken är ca 120 km och ringlar sig fram över bergen fram till sundet. Vägen slutar vid Milford Sound så man får köra samma väg tillbaka för att åter nå civilisationen.

Welcome to the Gunn country…

En bra bit upp ligger det en camping, en av få, Gunns Camp. Denna ”camp” var riktigt charmig, var någon slags tillfällig bosättning för de som byggde vägar i områden vid början av 1900-talet. Campingen hade ingen el och varmvattnet kom från en ved-eldad panna. Det var fullt av bilder på bergsklättrare från 20-talet och andra äventyrare kombinerat med massa roliga humoristiska skyltar precis överallt. Speciellt och väldigt trevligt ställe mitt i ödemarken. I denna delen av Nya Zeeland är det regnskog då det regnar ca 250 dagar om året, vilket det även gjorde dagen då vi kom till campen.

En av alla de humoristiska konstverken
Gunn’s camp

Trots ösregn så gav vi oss ut på en tur i bergen och konstigt nog så regnade det inte i skogen, så tät var växtligheten. Det var givetvis hög luftfuktighet och väldigt blött men både regn och blåsten dämpades. Helt klart annorlunda och härlig miljö. Efter en runda i regnskogen så bakade vi scones i husbilen och väntade på bättre väder.

På tur i regnskogen
Sconesbak i husbilen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.